Quantcast
Channel: ost – TRINES MATBLOGG
Viewing all 51 articles
Browse latest View live

Parmesan- og timiankjeks

$
0
0

Hva med å bake noen salte kjeks til jul også? Disse inneholder parmesan og timian, og vil garantert få ben å gå på. Nyt dem med en liten ostebit – eller uten. Eller hva med å lage dobbel porsjon og gi bort noen i vertinne- eller julegave? Deigen kan oppbevares (tett innpakket) i kjøleskapet opp til fire dager eller 6 måneder i fryseren. Jeg stekte cirka halvparten av deigrullen, og resten skal stekes når det nærmer seg jul. Gleder meg allerede til neste ladning, for den første er dessverre allerede skrapet!  Til ca 40 gode kjeks trenger du:

  • 120 gram usaltet smør
  • 120 gram parmesan, finrevet
  • 1 ts finhakket frisk timian
  • sort, nykvernet pepper
  • maldonsalt
  • ca 2,75 dl hvetemel

Kjør smøret i en kjøkkenmaskin i ca ett minutt. Har du ikke usaltet smør kan du benytte saltet smør, men da bør du redusere saltmengden, eventuelt droppe det helt. Tilsett deretter parmesan, timian og pepper, og bland det hele godt sammen. Tilsett melet og kjør på lav hastighet, til du får en fast, men likevel smidig deigklump. Smak til med salt dersom du benytter usaltet smør. Dersom deigen blir litt smulete kan du eventuelt tilsette bittelitt vann.

Rull deigen til en ca 20 cm lang deigpølse. Pakk deigpølsen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter. Skjæres opp i ca 4-5 mm tykke skiver og legges på bakepapirkledt stekeplate. (Et godt tips er å benytte «svanemerket» bakepapir, da umerket bakepapir kan inneholde fluorstoffer, som på sikt kan gi uheldige helsemessige konsekvenser.)

Stek kjeksene ved 175 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, i ca 8-10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden, kjeksene er ferdig når de er gyldne og har fått litt farge i kantene.

Denne oppskriften har jeg fått av Bjørg, en av mine lesere som alltid har gode oppskrifter og tips på lur.

Enjoy!

The post Parmesan- og timiankjeks appeared first on TRINEs MATBLOGG.


* Marinert manchego med paprika og oliven *

$
0
0

Et glass med marinert ost hører med til julens buffeter, eller kan benyttes som spiselig julegave eller som for eksempel vertinnegave. Det er også et must i en tapasmeny, synes jeg. Her er det benyttet manchego, men du kan selvsagt benytte annen hvit, fast ost, om du heller foretrekker det. Paprikaen kan eventuelt erstattes med soltørkede tomater.

Finn frem:

  • ca 1 ts hele pepperkorn, ristet
  • 200-300 gram manchego, i 1×1 cm terninger
  • 2-3 pimientos (grillet paprika på glass), i små terninger
  • 15 sorte kalamataoliven, i skiver
  • 1 ss frisk rosmarin eller timian, grovt hakket
  • 1 dl god olivenolje
  • ca 1 ts sherryeddik eller rødvinseddik

Begynn med å riste pepperkornene i en tørr, varm stekepanne. La pepperkornene sprette rundt i pannen i et par minutter, til de blir litt askegrå. Ved å riste pepperkornene i stekepannen blir de ikke så sterke, og får en mere nøtteaktig smak. Knus deretter de ristede pepperkornene med knivbladet eller ha dem i en pepperkvern.

Ha olivenolje og eddik i et tett glass eller i en bolle, og rør sammen. Ha i ost, paprika, oliven, urter og pepper og vend det hele forsiktig sammen slik at pepperen fordeler seg over det hele.

Hvis du skal servere den marinerte med det samme bør den få stå å trekke i minst 20 minutter før servering. Dersom du oppbevarer osten kjølig i tett glass (som rommer ca 3-4 dl), er den holdbar i ca en uke.

Enjoy!

Oppskriften er hentet fra Øyvind Hjelles kokebok «Gourmet for begynnere».

The post * Marinert manchego med paprika og oliven * appeared first on TRINEs MATBLOGG.

* Fikenmarmelade med portvin *

$
0
0

Det er dagen før dagen, juleferien har begynt og årets julepuslespill begynner å falle på plass, etter en desember som har vært litt mer hektisk enn den pleier å være. I dag skal julemiddagen forberedes og juletreet skal pyntes. I kveld senker roen seg og vi skal prøvesmake på noe av julepålegget og noen gode oster. Som tilbehør til osten har jeg laget en nydelig fikenmarmelade som er ypperlig tilbehør til ost. Her er oppskriften, som gir ca to glass fikenmarmelade:

  • 250 gram tørket fiken, oppbløtt og skjært i små biter
  • 1,5 dl av bløtleggingsvannet
  • 1/2 (økologisk) sitron, saften
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • ca 200 gram sukker
  • 1-2 ss portvin (kan sløyfes)

Legg fikenene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det stå å trekke 4-8 timer. Skjær fikenene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1,5 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca 20 minutter. Tilsett sukkeret, smak eventuelt til med portvin, og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass.

Fikenmarmeladen må oppbevares kaldt, eventuelt kan den fryses. Dersom du skal fryse det ned i syltetøyglass må du ikke fylle glasset helt opp, for da kan glasset sprekke under innfrysingen.

I tillegg til fikenmarmeladen skal jeg servere aprikosmarmelade med konjakk, parmesan- og timiankjeks, speltkjeks, honning og valnøtter, samt en god portvin.

Lag gjerne et glass eller to ekstra og gi bort i gave til en osteelskende venn eller venninne!

Enjoy!

The post * Fikenmarmelade med portvin * appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Aprikosmarmelade med konjakk

$
0
0

I mørketiden smaker det ekstra godt med ost, og som med mye annet er det tilbehøret som bidrar til å heve smaksopplevelsen enda noen hakk. Marmelader av ulike slag er godt følge til ost, som for eksempel aprikosmarmelade laget med utgangspunkt i tørkede aprikoser og en dæsj konjakk.

 

Til ett glass trenger du omtrent:
  • 250 gram tørket aprikos, oppbløtt og skjært i små biter
  • 1,5 dl av bløtleggingsvannet
  • 1/2 (økologisk) sitron, saften
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • ca 150 gram sukker
  • ca 1 ss konjakk (kan sløyfes)

Legg aprikosene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det stå å trekke 4-8 timer. Skjær aprikosene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1,5 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca 20 minutter. Tilsett sukkeret, smak eventuelt til med konjakk, og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig.

Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass. Aprikosmarmeladen må oppbevares kaldt, eventuelt kan den fryses. Dersom du skal fryse det ned i syltetøyglass må du ikke fylle glasset helt opp, for da kan glasset sprekke under innfrysingen.

Server marmeladen som tilbehør til ost, sammen med for eksempel fikenmarmelade, parmesan- og timiankjeks, valnøtter og honning, samt en god portvin.

Aprikosmarmeladen smaker også godt til ferske speltrundstykker (men da fortrinnsvis uten konjakk).

Enjoy!

The post Aprikosmarmelade med konjakk appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Ovnsbakte fiken og ost

$
0
0

Da vi hadde gode venner på fireretters middag for noen uker siden, serverte vi ovnsbakte fiken og italienske oster. Det slår alltid an, og så gjør det seg nesten helt selv. Som mellomrett (eller dessert) til 6 trenger du omtrent:

Ovnsbakte fiken
  • 6 fiken, delt i to på langs
  • flytende honning

Ost og tilbehør
  • 2-3 sorter ost, i skiver
  • valnøtter
  • akasiehonning
  • solbærsyltetøy med timian (ferdigkjøpt)
  • kjeks, feks disse

Del fikenene på langs og legg dem med snittflaten opp på et bakepapirkledt stekebrett. Drypp over flytende honning og stek ved 180 grader i 15-25 minutter, til fikenene er møre. Serveres lunkne.

Jeg serverte fikenene sammen med italienske oster som Taleggio og Gorgonzola. Får du tak i den norske, prisbelønte blåmuggosten Kraftkar bør du satse på det! Som ilbehør hadde jeg valnøtter blandet med akasiehonning og en klatt solbærsyltetøy med timian.

Serveres med kjeks – og en god portvin.

Enjoy!

The post Ovnsbakte fiken og ost appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Fruktchutney med portvin

$
0
0

Jeg begynner åpenbart å dra på åra, for jeg har blitt bare mer og mer glad i portvin i det siste. Vel, det er ikke så ofte at jeg tillater meg å skeie ut med det altså, men det hender, og som regel i kompaniskap med en god ost (og mannen min da). Som om ikke det er nok så smaksetter jeg også maten med portvin så ofte jeg kan, som for eksempel denne chutneyen som er ypperlig tilbehør til – ja, ost. Og sånn går no dagan. Til tre små glass med chutney trenger du:

  • 250-300 gram tørket frukt (feks fiken, aprikos, rosiner, eple)
  • 1 dl rødvin
  • 1-1,5 dl portvin
  • 0,5 dl vann
  • 3-4 ss sukker

Skjær opp frukten i biter og ha i en liten gryte sammen med rødvin, vann og mesteparten av portvinen og sukkeret. Du kan eventuelt benytte bare rødvin eller bart portvin om du ønsker det. La frukten småkoke til frukten er myk og væsken er sirupsaktig, etter ca 30 minutter. Smak eventuelt til med mere portvin og sukker underveis.

Ha chutneyen i varme, sterile glass, sett på lokk og sett glasset på hodet til chutneyen er helt avkjølt. Oppbevar deretter chutneyen i kjøleskapet. Den har ganske lang holdbarhet dersom du har hermetisert glasset skikkelig. Åpnet glass er holdbart i et par uker.

Servér chutneyen sammen med en god ost, og gjerne med nøtter som tilbehør. Og gjerne et glass portvin, om du vil.

Fruktchutneyen er også ypperlig å gi bort til andre matglade. Tips om andre spiselige gaver finner du her.

Enjoy!

The post Fruktchutney med portvin appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Osteanretning med Blåmandag og godt tilbehør

$
0
0

Ost blåmandag osteanretning

Ost med godt tilbehør kommer oftere og oftere på menyen hjemme hos oss, enten vi har gjester eller det er bare min kjære og jeg. Det er egentlig ikke så mye som skal til for å tilføre måltidet «det lille ekstra». Her er osteanretningen jeg serverte som rett nr. 3 av 4 på nyttårsaften, og som besto av:

Anrett ost og tilbehør på porsjonstallerken, eller anrett alt sammen på en tallerken – og la gjestene servere seg selv. Server gjerne en god portvin til.

Enjoy!

The post Osteanretning med Blåmandag og godt tilbehør appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Eltefritt vidunderlig valnøttbrød

$
0
0

valnøttbrød

Når det kommer til brød finnes det knapt noe brød som er bedre enn det eltefrie brødet. Med litt planlegging og minimal innsats blir jeg gang på gang belønnet med luftige og saftige brød, med en perfekt sprø skorpe. Alltid! Dette valnøttbrødet er ikke noe unntak, tvert imot! Det eneste problemet er at det forsvinner så alt for fort, så du må være kjapt frempå i større lag dersom du vil sikre deg en bit. Her er oppskriften:

  • 400 gram siktet hvetemel
  • 75 gram siktet rugmel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • ca 1,5 ts havsalt
  • 100 gram valnøtter, grovt hakket
  • 1/2 ts honning
  • 4 dl romtemperert vann

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske klissete, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca 10-20 timer.

valnøttbrød

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller lignende og “brett” den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

valnøttbrød

Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryta/formen (med lokk) som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet her er 24 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. La brødet avkjøle på en rist.

valnøttbrød ost

Valnøttbrødet smaker godt til smørbrød og som tilbehør til salater og småretter, for eksempel. Men aller best er det sammen med ost. En god, moden ost, noen valnøtter og litt flytende honning, og kanskje et pittelite glass med portvin – og jeg svever høyt der oppe i «mathimmelen» enda en gang.

valnøttbrød

For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Enjoy!

 

The post Eltefritt vidunderlig valnøttbrød appeared first on TRINEs MATBLOGG.


FIKENMARMELADE MED RØDVIN OG STJERNEANIS

$
0
0

Fikenmarmelade med rødvin

En god fikenmarmelade er etter hvert blitt et obligatorisk innslag og «prikken over i-en» i osteanretningene hjemme hos oss. Det er ikke så mye mer som skal til enn et par gode oster, godt hjemmebakt brød eller knekkebrød, ristede valnøtter i akasiehonning og litt hjemmelaget fikenmarmelade – og vips har du et lite festmåltid enten det er hverdag eller fest. Jeg har tidligere publisert en kjempegod oppskrift på fikenmarmelade med portvin, men i år er det denne varianten med rødvin som gjelder. Prøv du også da vel!

  • 200 g tørkede fiken
  • 4 dl rødvin
  • ca. 100 g sukker
  • 2 stjerneanis
  • 2-3 syltetøyglass med lokk

Fikenmarmelade med rødvin

Skjær de tørkede fikenene i små biter og ha dem i en liten kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Gi det hele et oppkok, og la det stå å putre på lav varme til nesten all rødvinen er nesten kokt inn og redusert til sirup. Det tar 20-30 minutter.

Hell marmeladen på steriliserte glass, fjern stjerneanisen, ha på lokket og sett glassene på hodet til de er avkjølte. Oppbevares deretter kjølig.

Marmeladen har lang holdbarhet og er derfor ypperlig å gi bort som gave til osteglade venner og familie.

Fikenmarmelade med rødvin

Enjoy!

The post FIKENMARMELADE MED RØDVIN OG STJERNEANIS appeared first on TRINEs MATBLOGG.

RISTEDE VALNØTTER MED AKASIEHONNING

$
0
0

Valnøtter og akasiehonning

Valnøtter og honning er favoritter til osteanretningen, og dersom valnøttene får en liten tur i ovnen først smaker det ekstra godt. Finn frem:

  • 80 g valnøtter
  • ca. 150 g akasiehonning

Fordel valnøttene utover et bakepapirkledd stekebrett, og rist nøttene ved 170 grader i ca. 7 minutter. La dem avkjøles litt og hakk dem grovt. Ha nøttene i et lite glass eller skål og fyll opp med akasiehonning, til nøttene så vidt er dekket.

Serveres som tilbehør til ost, sammen med for eksempel fikenmarmelade med rødvin og eltefritt valnøttbrød.

 

The post RISTEDE VALNØTTER MED AKASIEHONNING appeared first on TRINEs MATBLOGG.

CHILIMARMELADE

$
0
0

chilimarmelade

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg fått av en av mine lesere, Bjørg, som rett som det er tipser meg om spennende oppskrifter og kombinasjoner. Denne deilige chilimarmeladen smaker godt som tilbehør til ost, på blingser eller til en middagsrett som tåler litt ekstra chili.

Oppskriften gir tre små glass med chilimarmelade, og er lånt fra Nigella (men jeg har redusert sukkermengden noe). Finn frem:

  • 100 g rød chili (ferdigrenset)
  • 100 g rød paprika (ferdigrenset)
  • 500 g syltesukker (smak til)
  • 4 dl eplesidereddik

chilimarmelade

Rens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og del opp i grove biter. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver/stavmikser et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost.

Ha eplesidereddik og syltesukker i en tykkbunnet kasserolle og gi det et oppkok. Har du ikke syltesukker kan du benytte vanlig sukker og pektin (dosert etter anvisningen på emballasjen). Tilsett chili- og paprikablandingen, og la det stå å koke i 10-15 minutter. Smak til underveis om det er nødvendig å tilsette mer sukker.

La blandingen avkjøles i 30-40 minutter, til marmeladen begynner å tykne. Hell den deretter over på rene glass, sett på lokk og sett glassene på hodet.

Oppbevar chilimarmeladen kjølig. Marmeladen er holdbar i flere måneder.

chilimarmelade

ENJOY!

 

The post CHILIMARMELADE appeared first on TRINEs MATBLOGG.

DET ALLER BESTE KNEKKEBRØDET

$
0
0

Det aller beste knekkebrødet

Hjemmelaget knekkebrød finner du stort sett alltid på kjøkkenbenken min, og jeg er stadig på jakt etter det optimale knekkebrødoppskriften. Jeg begynner nå å nærme meg, for disse er tynne og crispy, samtidig som de er mettende og veldig gode på smak. Finn frem:

  • 3 dl sammalt rug, grovmalt
  • 1 dl ruggryn
  • 2 dl lettkokte havregryn
  • 2 dl solsikkefrø
  • 2 dl gresskarkjerner
  • 1 dl knuste linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 ts havsalt
  • 7,5 dl vann (gjerne med kullsyre)

Sett stekeovnen på 160 grader, varmluft. Mål opp og rør de tørre ingrediensene godt sammen, og tilsett deretter vannet. Bruk gjerne vann med kullsyre hvis du har, da dette skal gi ekstra sprø knekkebrød. Rør det hele sammen, slik at alt er godt blandet. Du skal nå ha en litt «grøtete» masse.

Det aller beste knekkebrødet

Fordel røren på tre bakepapirkledde stekebrett. Bruk en slikkepott eller lignende og stryk røren jevnt utover. Dette er viktig for å få et vellykket resultat, hvis ikke kan knekkebrødene bli ujevnt stekt, og du ender opp med noen brente knekkebrød, mens resten er myke. Det kan derfor være vel verdt å investere noen ekstra minutter på dette arbeidet.

Strø gjerne over litt ekstra med frø/kjerner, og stek knekkebrødene ved. 160 grader. Sett alle brettene i ovnen samtidig, og la dem først steke i ca. 10 minutter. Bruk pizzahjul eller kniv og del opp i passende biter, for eksempel 4×5 biter på hvert brett, tilsammen 60 knekkebrød. Sett brettene tilbake i stekeovnen og bytt plass ca. hvert 15/20 minutt. Knekkebrødene er ferdige etter ca. 60-70 minutter total steketid, men dette varierer så her må en følge med mot slutten av steketiden.

Det aller beste knekkebrødet

Dersom du til tross for iherdig innsats med å stryke utover massen jevn likevel har ulik tykkelse på deigen (det har alltid jeg), kan det være lurt å ta ut de tynneste knekkebrødene når de er ferdige, og la de litt tykkere variantene (oftest de som er i midten) få steke litt til, til de er ferdigstekt.

Brekk knekkebrødene forsiktig fra hverandre og la dem avkjøles helt på rist. Knekkebrødene oppbevares i tett boks, og er holdbare i flere uker, og plutselig er boksen tom!

Det aller beste knekkebrødet

Nytes med godt pålegg, som tilbehør til ost – eller alene. Strø gjerne litt maldonsalt over ett av brettene – og du har ypperlig snacks eller tilbehør til en god suppe.

VELBEKOMME!

The post DET ALLER BESTE KNEKKEBRØDET appeared first on TRINEs MATBLOGG.

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER MED SELBU BLÅ

$
0
0

Ovnsbakte rotgrønnsaker med Selbu Blå Kraftig

Jeg elsker ovnsbakte rotgrønnsaker, og benytter enhver anledning til å sette det på bordet, enten det er hverdag eller fest. Det er enkelt, sunt, fargerikt og fristende – og i sesong! Til og med junior på 6 år spiser mer grønnsaker enn til vanlig når jeg kan friste med søte, ovnsbakte gulrøtter eller sellerirot, for eksempel. Drypp gjerne litt sitronsaft og honning over grønnsakene før du baker dem, så blir de enda bedre! Ovnsbakte rotgrønnsaker kan benyttes som tilbehør til så mangt (for eksempel kylling eller svinekjøtt), eller alene som en liten smårett.

Jeg er også svak for blåmuggost, og kombinasjonen med de søte rotgrønnsakene og den litt salte blåmuggosten er himmelsk. Dessuten ser det utrolig lekkert ut!

Ovnsbakte rotgrønnsaker med Selbu Blå Kraftig

Jeg har i denne oppskriften benyttet Selbu Blå Kraftig, som er en norsk blåmuggost fra Selbu i Midt Norge (det er mye bra som kommer fra Trøndelag). Den er av ypperste kvalitet og er utviklet spesielt for norske ganer. Selbu Blå Kraftig har en unik modningprosess for å få en ekstra fyldig og skarp smak, og den har også en myk kremaktig konsistens. Ønsker du en litt mildere smak kan du benytte Selbu Blå, vanlig type.

Du kan benytte det du har tilgjengelig av ulike rotgrønnsaker og løk. Slik gjorde jeg det, og oppskriften rekker som tilbehør til ca. 4 porsjoner:

  • 4 gulrøtter (gjerne i ulike farger), i staver
  • 2 pastinakker, i staver
  • ca. 200 g sellerirot, i staver
  • 2 polkabeter, i båter
  • 2 rødløk, i båter
  • 4 hvitløkfedd, grovt hakket
  • ca. 4 ss olivenolje
  • ca. 1/2 sitron, saften
  • 1-2 ss flytende honning
  • salt og pepper
  • friske krydderurter, for eksempel rosmarin eller timian
  • ca. 100 g Selbu Blå Kraftig (eller den litt mildere utgaven, Selbu Blå), smuldret

Forvarm stekeovnen til 225 grader, over- og undervarme.

Skrell grønnsakene og del dem opp i jevnstore staver/båter. Legg grønnsakene i en stor ildfast form og ringle litt olivenolje over. Drypp også litt sitronsaft over og ringle over litt honning. Krydre med salt og pepper, og eventuelt grovt hakkede krydderurter.

Stekes midt i ovnen i 30-40 minutter, til grønnsakene er møre og har fått litt farge i «kantene». Vend litt i grønnsakene et par ganger underveis. Rett før servering smuldrer du litt Selbu Blå Kraftig over grønnsakene. Nytes umiddelbart, alene eller som tilbehør til en kjøtt- eller fiskerett.

Ovnsbakte rotgrønnsaker med Selbu Blå Kraftig

VELBEKOMME!

Dette innlegget er utviklet som en del av mitt samarbeid med OsteCompagniet. Selbu Blå Kraftig og Selbu Blå får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikkene.

 

The post OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER MED SELBU BLÅ appeared first on TRINEs MATBLOGG.

CHILIMARMELADE MED APPELSIN

$
0
0

chilimarmelade

Chilimarmelade er en ny favoritt, både som tilbehør til ost, men også på smørbrød eller til en middagsrett som tåler litt ekstra chili. Jeg har tidligere lagt ut denne oppskriften, men for noen dager siden fikk jeg en epost fra en av mine lesere som anbefalte meg å erstatte noe av eplesidereddiken med ferskpresset appelsinsaft. Det måtte jeg selvsagt prøve, og resultatet ble nok en deilig chilimarmelade, som også er verdt et forsøk. Finn frem:

  • 100 g rød chili (ferdigrenset)
  • 100 g rød paprika (ferdigrenset)
  • 2 appelsiner, saften (ca. 2 dl)
  • 1,5 dl eplesidereddik (5%)
  • 350 g syltesukker (smak til)
  • 3 små syltetøyglass

spiselig gaveRens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og skjær det opp i terninger. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver (eventuelt stavmikser) et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost. Du kan også finhakke dem for hånd.

Press saften av appelsinene, og ha saften i en kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Har du ikke syltesukker kan du benytte vanlig sukker og pektin (dosert etter anvisningen på emballasjen). Gi blandingen et oppkok, og la det stå å småkoke i 10-15 minutter. Smak til underveis om det er nødvendig å tilsette mer sukker.

La blandingen avkjøles i ca. 30 minutter, til marmeladen begynner å tykne. Hell den deretter over på rene glass, sett på lokk og la den avkjøles helt.

Oppbevar chilimarmeladen kjølig. Marmeladen er holdbar i flere måneder, og er derfor også ypperlig å gi bort som spiselig gave.

ENJOY!

The post CHILIMARMELADE MED APPELSIN appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Aprikosmarmelade med konjakk

$
0
0
aprikosmarmelade1

Aprikosmarmelade med konjakk

I mørketiden smaker det ekstra godt med ost, og som med mye annet er det tilbehøret som bidrar til å heve smaksopplevelsen enda noen hakk. Marmelader av ulike slag er godt følge til ost, som for eksempel aprikosmarmelade laget med utgangspunkt i tørkede aprikoser og en dæsj konjakk.

Til ett glass trenger du omtrent:
  • 250 gram tørket aprikos, oppbløtt og skjært i små biter
  • 1,5 dl av bløtleggingsvannet
  • 1/2 (økologisk) sitron, saften
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • ca 150 gram sukker
  • ca 1 ss konjakk (kan sløyfes)

aprikosmarmelade1Legg aprikosene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det stå å trekke 4-8 timer. Skjær aprikosene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1,5 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca 20 minutter. Tilsett sukkeret, smak eventuelt til med konjakk, og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass.

Server marmeladen som tilbehør til ost, sammen med for eksempel fikenmarmelade, parmesan- og timiankjeks, valnøtter og honning, samt en god portvin.

Marmeladen har lang holdbarhet fortutsatt at glassene er rene, hermetiserte og oppbevares mørkt og kjølig. Den er derfor ypperlig å gi bort i gave til osteglade venner og familie. Hvis du ønsker å fryse marmeladen i syltetøyglass må du ikke fylle glasset helt opp, for da kan glasset sprekke under innfrysingen. Åpnet glass bør oppbevares i kjøleskapet og nytes innen 2-3 uker.

Aprikosmarmelade

Aprikosmarmeladen smaker også godt til ferske speltrundstykker (men da fortrinnsvis uten konjakk).

Enjoy!


OSTEKAKE PÅ GLASS MED SMULER OG BRINGEBÆR

$
0
0
Ostekake på glass med smuler og bringebær

Ostekake på glass med smuler og bringebær

I dag er det min dag, og da vil jeg dele oppskrift på en kjapp, enkel og kjempegod dessert fra Trines mat 2, som er ypperlig å servere i både små lag og i mafiasammenkomster. Hvem kan vel motstå et innbydende glass med silkemyk ostekrem, friske bær og litt krønsj? Ikke jeg, i alle fall! I tillegg til at den er god på smak er den også veldig vert-/vertinnevennlig da den gjerne kan forberedes i god tid før den skal serveres, men selve «monteringen» tar du rett før servering. Til ca. 6 porsjoner trenger du omtrent:

SMULDREDEIG

  • 150 g kjeks (for eksempel Digestive eller Kornmo)
  • 100 g mykt smør
  • ½ dl brunt sukker
  • ½ dl hvetemel

OSTEKREM OG BÆR

  • 200 g kremost (naturell)
  • 3 ss melis
  • 1 vaniljestang, frøene
  • 3 dl kremfløte
  • 1 (økologisk) sitron, revet skall
  • ca. 200 g friske bringebær eller andre bær
  • sitronmelisse (kan sløyfes)
  • melisdryss

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Knus kjeksene (i kjøkkenmaskin med kniver eller putt dem i en pose og knus dem med et kjevle eller lignende). Ikke knus dem helt, la det gjerne være igjen noen litt større biter. Ha kjekssmulene i en liten bolle sammen med smør, sukker og hvetemel. Kna det sammen til en smulete deig, og fordel utover et bakepapirkledd bakebrett. Stekes midt i ovnen i 8-10 minutter, til kjeksblandingen er gyllen. Rør i blandingen et par ganger underveis og pass på mot slutten slik at det ikke blir brent. Avkjøl. Dette kan forberedes i god tid før desserten skal serveres.

Rør sammen kremost og melis med en kjøkkenmaskin med visper. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha oppi osteblandingen. Tilsett fløten, litt om gangen, og kjør blandingen videre i kjøkkenmaskinen til du har en luftig krem. Vask sitronen godt og tørk av med et kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende, og ha oppi kremen. Sett kremen kaldt til du skal benytte den. Kremen kan gjerne lages noen timer før du skal servere desserten, og er holdbar et par dager i kjøleskapet.

Rett før servering fordeler du kjekssmulene i bunnen av 6 glass eller dessertskåler, har oppi noen bringebær og fordeler deretter ostekremen over. Dryss resten av bærene oppå, pynt med litt frisk sitronmelisse og gi gjerne desserten et lite melisdryss rett før servering.

Ostekake på glass med smuler og bringebær

Velbekomme!

NY VIDEO: FIKENMARMELADE MED PORTVIN

$
0
0
Fikenmarmelade med portvin

En god fikenmarmelade hører med til julens små og store buffeter. Prøv den sammen med en god blåmuggost og noen valnøtter! Og når du først er i gang – lag gjerne dobbel porsjon og gi bort et glass eller to til matglade venner! Ta en titt på denne videoen, for å se hvordan jeg gjør det.

  • 250 g tørket fiken, i små biter
  • 2 dl portvin
  • 1 dl vann
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • 150-200 g sukker (smak til)
  • ca. 1/2 (økologisk) sitron, saften (smak til)
  • 3-4 små syltetøyglass

Fikenmarmelade med portvin

Skjær fikenene i små terninger og ha dem i en tykkbunnet kasserolle sammen med portvin, vann, stjerneanis og kanelstang. La det trekke på lav varme i 15-20 minutter. Smak til med sukker og la det trekke videre (ca. 5-10 minutter) til marmeladen har ønsket konsistens. Smak til med sitronsaft mot slutten av koketiden. La den gjerne være litt flytende, for den stivner litt når den avkjøles. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass.

Marmeladen har lang holdbarhet forutsatt at glassene er rene, hermetiserte og oppbevares mørkt og kjølig. Åpnet glass bør oppbevares i kjøleskapet og nytes innen 2-3 uker.

Fikenmarmelade med portvin

TIPS

  • Bytt gjerne ut portvinen med rødvin.

Nyt den sammen med en god blåmuggost, eller annen god ost, og noen valnøtter!

Liker du filmene jeg lager? For å bli oppdatert når det kommer nye filmer anbefaler jeg deg å abonnere. Klikk deg inn HER og trykk «abonner» (øverst i høyre hjørne). Det er selvsagt helt gratis. Del gjerne også filmene mine med matglade venner! Hva ønsker du jeg skal lage neste gang?

ELTEFRITT NØTTEBRØD

$
0
0
Eltefritt nøttebrød *****************

Eltefritt nøttebrød

I jula lager jeg eltefri bakst nesten hver eneste dag. Det er så enkelt, det er så godt – og ikke minst er det kjempepopulært hos familie og venner. Dette nøttebrødet lages alltid til juletrefesten vi arrangerer for familie, fadderbarn og venner i romjula. Det eneste «problemet» med dette brødet er at det forsvinner så alt for fort. Jeg har flere ganger opplevd å bake det – uten å få smake så mye som en liten smule selv. Sånn er det når man er vertinne og er den som forsyner seg sist. Så her er kunsten å være kjapt frempå, eller bake to, dersom du vil sikre deg en smakebit selv. I år baker jeg to. Til ett nøttebrød trenger du:

  • 500 g siktet hvetemel
  • 100 g sammalt hvete, fin
  • ca. 1 1/2 ts salt
  • en klype sukker
  • 1/3 ts tørrgjær
  • ca. 125 g hasselnøtter (uten skall), grovt hakket
  • 5 dl vann

Før du setter i gang må du fjerne skallet på hasselnøttene. Ha dem i en tørr stekepanne og rist dem på middels varme til de er gylne og skallet begynner å løsne. Pass på slik at nøttene ikke blir brente og bitre! Fordel nøttene i et rent kjøkkenhåndkle og gni dem sammen slik at det resterende skallet løsner. Du kan gjerne erstatte hasselnøttene med valnøtter i stedet. Valnøttene kan benyttes slik de er.

Ha alle de tørre ingrediensene og hasselnøttene i bakebollen, og rør det godt sammen. Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer. Jeg pleier å la deigen heve i minst 12 timer, men helst lengre.

Eltefritt nøttebrød

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over, og la brødet etterheve.

Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske stor bakebolle. Det er denne metoden jeg selv vanligvis benytter. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott eller lignende og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør du litt mel i bunnen av bakebollen og snur deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen, og la brødet etterheve.

Når du er ferdig med denne ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i tilsammen 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet (dvs. etter ca. 1 ½ time etterheving) setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benytter er ca. 24 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), dryss eventuelt litt sammalt hvetemel på brødet, sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Eltefritt nøttebrød

Dette brødet smaker veldig godt til ost, og gjerne sammen med fikenmarmelade og/eller chilimarmelade.

Det eltefrie nøttebrødet er aller best når det er ganske nylaget. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose. Eltefrie brød kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.

Ønsker du å lage eltefrie rundstykker istedet? Da bør du sjekke ut DENNE oppskriften.

BAKT BRIE MED NØTTER, HONNING OG LIME

$
0
0
Bakt brie med nøtter, honning og lime

Bakt brie med nøtter, honning og lime

Enklere og kjappere kan det knapt gjøres, og godt er det – veldig godt! Man tager nemlig en hel brie, putter den i stekeovnen, drysser over nøtter, tørket frukt og bær etter smak og behag, og ringler litt flytende honning over det hele. Hvis en ser bort ifra den tiden det tar å forvarme ovnen, så tar det her 10-12 minutter fra du setter i gang til du kan sette den imponerende osteanretningen på bordet! Dette er ypperlig å servere for eksempel som et lite mellommåltid, snacks eller dessert.

Jeg har her benyttet Brie de Paris, som er en tradisjonell fransk brie med en aromatisk mild og fyldig smak. Osten jeg benyttet var 500 gram, noe som rekker til 8-12 personer, alt etter hva som ellers står på menyen og hvem som sitter rundt bordet. Dette er mektige saker, så fall ikke for fristelsen til å lange innpå så alt for mye – for mye av det gode kan nemlig bli alt for meget!

Bakt brie med nøtter, honning og lime

Finn frem:

  • 500 g Brie de Paris
  • ca. 100 g nøtter, grovt hakket
  • ca. 50 g tørket aprikos, i biter
  • ca. 20 g tørkede tranebær
  • flytende honning
  • ca. 1/2 lime, revet skall
  • frisk timian (kan sløyfes)

Bakt brie med nøtter, honning og lime

Skjær bort det øverste hvite laget på osten og sett den på et bakepapirkledd bakebrett (med snittsiden opp). Pensle gjerne litt nøytral olje under osten slik at den blir lettere å flytte over på en tallerken etter at den er bakt i ovnen. Stek osten på midterste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i ca. 10 minutter, til osten er myk. Flytt den forsiktig over på en liten tallerken eller lignende.

Mens osten koser seg i ovnen rister du nøttene i en tørr stekepanne på middels varme. Jeg brukte valnøtter, pekannøtter og pinjekjerner (det kan være lurt å vente med å tilsette pinjekjerner mot slutten, slik at du unngår at de blir brent).

Fordel ristede nøtter, aprikos og tranebær oppå den bakte osten, ringle over rikelig med flytende honning og bruk et zesterjern eller lignende og riv limeskallet (kun det grønne) over osten. Fordel gjerne noen blader med frisk timian over – og server umiddelbart, sammen med for eksempel salte kjeks og/eller godt brød.

Bakt brie med nøtter, honning og lime

TIPS

  • Bruk nøtter, frukt og bær etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig.
  • Jeg har stekt osten på bildet i 9 minutter. Vanligvis steker jeg den ca. 10 minutter, og da blir det litt mer «flytende» enn osten på bildet.
  • Hvis du velger å gå for en Brie de Paris på 250 gram kan du redusere mengden nøtter og frukt til cirka halvparten, og redusere steketiden med 1-2 minutter.

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Oluf Lorentzen A/S, som blant annet forhandler Brie de Paris. Osten får du bla. kjøpt på Meny, Kiwi, Rema 1000, Coop, Jacobs og Spar. 

BERITS OSTEKAKE MED BRINGEBÆRSAUS

$
0
0
Berits ostekake med rørte bringebær

Berits ostekake med rørte bringebær

Denne syrlige ostekaken introduserte min studievenninne Berit under en kollokvie på 5. avdeling juss, og kaken serveres fortsatt av og til når vi ”jussjentene” møtes. Riktignok uten Berit tilstede, for hun har flyttet nordover igjen, men kaken hennes lever altså sitt eget liv her på Østlandet. Dette er en ”stekt” ostekake som lages i tre omganger. Jeg har imidlertid gjort noen justeringer i oppskriften, og har for anledningen toppet ostekaken med rørte bringebær. Dette er en ypperlig kake til små og store anledninger, og den kan gjerne lages et par dager før den skal serveres. Finn frem en rund springform, ca. 22 cm i diameter, og:

KAKEBUNN

  • 150 g havrekjeks, knust
  • 50 g smør, smeltet

OSTEKREM

  • 300 g kremost (naturell)
  • 2 ts sukker
  • ½ vaniljestang, frøene
  • 2 små egg

RØMMETOPPING

  • 600 g lettrømme
  • 100-125 g sukker
  • 1/2 vaniljestang, frøene

RØRTE BRINGEBÆR

  • 200 g bringebær
  • syltesukker
  • eventuelt noen friske bær til dekor

Knus kjeksene og rør dem sammen med det smeltede smøret. Dersom du benytter usøtede havrekjeks kan du eventuelt tilsette litt sukker. Fordel massen i bunnen av en springform som er ca. 22 cm i diameter.

Rør sammen kremost, sukker og vaniljefrø til du har en jevn masse. Tilsett eggene og rør godt sammen. Fordel ostekremen oppå kjeksbunnen og stek kaken (på rist midt i ovnen) ved 190 grader (over- og undervarme) i 10 minutter.

Rør sammen ingrediensene til rømmetoppingen. Smak til med sukker til du får ønsket sødme. Fordel blandingen over ostekremen og stek kaken i ytterligere 10-15 minutter. Den skal fortsatt være litt ”skjelven” i midten. Avkjøl kaken på rist, og sett den deretter i kjøleskapet i minst 3 timer før servering.

Ha friske eller frosne (opptinte) bringebær i en bolle og tilsett syltesukker (eventuelt sukker tilsatt litt pektin), og rør det godt sammen med en gaffel eller lignende. Smak deg frem i forhold til sukkermengden, til du får ønsket sødme på syltetøyet ditt.

Berits ostekake med rørte bringebær

Server ostekaken med de rørte bringebærene som tilbehør, og pynt gjerne med noen friske bær hvis du har.

VELBEKOMME!

Oppskriften er hentet fra kokeboken min Trines mat 2. Kjøp den gjerne til halv pris, se HER (tilbudet gjelder ut mai). 

Viewing all 51 articles
Browse latest View live